Landsbyer i Yüksekova afspærret på grund af militær operation

Landsbyer i Yüksekova afspærret på grund af militær operation

To landsbyer i Yüksekova-distriktet i Hakkari har været belejret af den tyrkiske hær siden 11. juni efter lanceringen af en militær operation.

Landsbyerne Tilorana Jêr og Tilorana Jor er ramt af belejringstilstanden i distriktet i provinsen Hakkari. Den tyrkiske hær har indført et midlertidigt udgangsforbud for lokale beboere og et forbud mod at komme ind i landsbyerne. Desuden er en bro, der fører til bjerggræsningsområdet Hakkari, blevet afspærret af pansrede køretøjer. Jagerdroner cirkler over regionen.

Operationsområdet omfatter Sipêrêz-bjerget og det omkringliggende område. Hæren har indsat mobile maskiner og entreprenørkøretøjer, men har ikke givet nogen som helst oplysninger om årsagerne til den militære mobilitet. Ud over soldater deltager såkaldte landsbyvagter også i den storstilede operation.

Operationen i Yüksekova skaber panik og frygt blandt beboerne og udgør også et alvorligt slag mod den regionale pastorale økonomi, den vigtigste indtægtskilde for lokalbefolkningen. Forbuddet mod at komme ind i TiloranaJêr og Tilorana Jor omfatter også tre høje bjerggræsgange, Horê, Berê Sor og Conî. Folk frygter massedøden af deres dyreflokke. Det er uklart, hvornår foranstaltningerne vil blive ophævet.

Provinsen Hakkari ligger i den sydøstlige del af det tyrkisketerritorium og grænser direkte op til Medya-forsvarszonerne, der holdes af guerillaerne i det sydlige Kurdistan (det nordlige Irak).  Det er udgangspunktet for den tyrkiske invasion af Sydkurdistan, men også en kurdisk højborg for modstand. I årtier har den tyrkiske stat forsøgt at gøre regionen til en garnisonsby.

Kilde: Anonymous, 2024: Villages in Yüksekova sealed off due to military operation. ANK News. 11. June 2024.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland