Rojava: Drypvanding mod ørkendannelse

Rojava: Drypvanding mod ørkendannelse

Det nordlige og østlige Syrien er kendt for frugtbarheden af deres jord og overflod af deres vandressourcer. Men på grund af menneskeskabte klimaændringer, vedvarende tørke, krig, den tyrkiske stats brug af vand som våben og sænkning af grundvandsstanden gennem overdreven brug af dybe brønde er landbruget og naturen truet, og en ørkendannelsesproces er ved at sætte ind. Store landbrugsarealer kan ikke længere dyrkes på grund af de høje vandbehov ved traditionelle vandingsmetoder.

Solenergi er en stor udfordring på grund af embargoen

For at modvirke denne proces skifter flere og flere landmænd og landbrugskooperativer til moderne vandingsmetoder. Mohammed Said Ismail er en af dem. Han skiftede på en gang de pumper, der blev brugt til at vande hans marker, ud, fra diesel til solenergi. Det var ikke let at gennemføre, da hver solcelle har skullet transporteres over grænser, der er lukket af forskellige embargoer. Said Ismail har dyrket omkring seks hektar jord nær Amûdê i 20 år. Da landbruget stadig er afhængig af dybe brønde, forsøger man at reducere mængden af vand hentet fra undergrunden, til et absolut minimum. Som mange andre er Said Ismail nu begyndt at anvende drypvanding.

Ismail fortæller ANHA nyhedsbureau, at drypvandingssystemet er mere egnet end de gamle metoder med hensyn til at beskytte grundvandet, undgå brændstofspild og beskytte miljøet: “De ansvarlige i regionen kan på den måde gennemføre nye strategiske planer for landbruget. De kan også støtte landbrugssektoren ved at låne landmændene penge til at indføre nye vandingsmetoder.”

Ahmed Ramadan al-Khalaf har været en lille landmand i 25 år. Han har omkring 1.500 kvadratmeter landbrugsjord, som han har dyrket i 25 år. Han har også brugt solenergi til kunstvanding i fem år.

Al-Khalaf understreger, at han er glad for, at han med solenergi ikke længere bruger brændstof og ikke længere har problemer med generatorerne. Han har dog endnu ikke været i stand til at skifte til drypvanding. Men han er klar over, at de klassiske vandingsmetoder bruger alt for meget vand.

Det gamle vandingssystem er ineffektivt

Landbrugsingeniør og miljøaktivist Mohammed Said forklarer: “Der er to metoder til kunstvanding: den metode, der er brugt siden opfindelsen af landbruget og det nye moderne kunstvandingssystem. De gamle metoder bestod i at fylde markerne op med vand, men effektiviteten af denne metode er lav. Der bruges en stor mængde vand, somplanternes rødder ikke engang er i stand til at bruge. Såvandet løber enten væk eller fordamper.”

Landbrugsingeniør advarer om ørkendannelse

Said påpeger, at vandstrømmen vasker jordens overfladelag væk og svækker jorden over tid: “Brugen af denne metode medfører en negligering af og jordens behov for mineraler, frugtbarheden falder og forkert afgrøderotation fører til dårlig udnyttelse af vandressourcerne. Ørkendannelse vil forekomme i disse regioner inden for en overskuelig fremtid.”

“Business as usual” bringer fødevaresikkerheden i fare

Said advarer om, at business as usual ville bringe fødevaresikkerheden i fare og forklarer, at denne afhænger af sikkerheden i vandforsyningen, at vand er livsnerven i landbruget, og at en nedgang i overflade- og underjordiske vandressourcer vil have en negativ indvirkning på landbruget og dermed på fødevaresikkerheden. Moderne vandingsmetoder kan reducere vandbehovet med omkring 40 procent og øge høstudbyttet: “Denne metode reducerer overdreven vandforbrug og reducerer også risikoen for ørkendannelse. Med denne metode kan vandressourcerne øges igen, jordens frugtbarhed og landbrugsproduktivitetenkan forbedres. Samtidig øges jordfugtigheden, hvilket forhindrer jorderosion og ørkendannelse.”

Kampagne for miljøvenlig energi til Rojava

Der er i øjeblikket en international fundraising-kampagne for miljøvenlig energiproduktion i Rojava. Energiforsyningen er generelt på randen af sammenbrud på grund af de tyrkiske angreb. Elektricitet skal ofte produceres på en decentral måde ved hjælp af dieselgeneratorer, der udsender støj og giftige stoffer. Dette har også en massiv indvirkning på landbruget, som er afhængigt af pumper. Kampagnen sigter mod at rejse en million euro til en decentraliseret solenergiforsyning i Rojava. Dette vil forsyne kommunale faciliteter, hospitaler, skoler og kvindekrisecentre med elektricitet.

Du kan læse mere om denne kampagne påhttps://www.solardarity-rojava.org/en/campaign/.

Kilde:

Anonymous, 2024: Rojava: Drip irrigation against desertification. ANF News, 18. June 2024

Oversættelse: Jesper Brandt

Nordsyrien NYHEDER