Tyrkisk invasion: NGO advarer om bølge af fordrivelser i Sydkurdistan

Tyrkisk invasion: NGO advarer om bølge af fordrivelser i Sydkurdistan

Tyrkiet trænger stadig dybere ind i Iraks Kurdistan-regionen (KRI). Ifølge oplysninger fra den lokale NGO ’Community Peacemaker Teams’ (CPT) er den tyrkiske besættelsesoffensiv “Operation Claw Lock”, som i midten af juni blev udvidet til dele af Amêdî-distriktet, nu nået femten kilometer dybere ind i landet.

I den tidligere “Operation Claw Lightning and Thunderbolt”, som varede fra april 2021 til april 2022, var det kun lykkedes besættelsestropperne at rykke syv kilometer ind i regionen og havde etableret sig i landsbyen Hiror (Hrure), fordi de ikke kunne bryde igennem for guerillafronten fra Kurdistans Arbejderparti (PKK). For at overvinde denne forhindring forstærker  dentyrkiske hær nu sine mere end 70 militærbaser i Iraks Kurdistan-region (KRI), som opererer i strid med folkeretten, og er ved at bygge syv nye baser, der er koncentreret i Kanî Masî-underdistriktet i Barwarî Bala, som hører under Amêdî-distriktet (se kortet øverst i artiklen). Befolkningen i flere landsbyer er allerede blevet fordrevet i de seneste uger som følge af denne militære vold i den sydlige kurdiske grænseregion, og andre landsbyer er nu truet af samme skæbne – med godkendelse fra Barzani-partiet KDP, som er allieret med Tyrkiet.

600 landsbyer truet af evakuering

Mindst 602 landsbyer i Kurdistan-regionen i Irak er i øjeblikket truet af voldelig evakuering som følge af tyrkisk ekspansionisme. Dette tal er også blevet bekræftet af CPT, der har offentliggjort navnene på de 162 landsbyer, hvis befolkninger allerede er blevet fordrevet siden starten af de tyrkiske “klo-operationer” i forsommeren 2020. For at nå det langsigtede mål om at ødelægge Kurdistan-regionens autonome status og sikre Tyrkiets kontrol over strategisk vigtige områder i det nordlige Irak, ud over permanente bombninger af guerillaområder, udfører den tyrkiske hær også målrettede angreb på civile bosættelser – under dække af grænsesikkerhed og en påstået “terrortrussel” mod Ankara.

Alene i de seneste tre uger har den tyrkiske hær ifølge CPT-rapporten udført mindst 238 bombeangreb på bosættelser, primært i Duhok-provinsen. Som følge af disse angreb brændte mere end 2.000 hektar landbrugsjord, især i landsbyerne i Amêdî-distriktet. Alene i byen Sergelê er omkring 55 procent af al dyrket jord til landbrugsprodukter samt skovområder nu blevet ofre for den tyrkiske brændte jords politik.

Otte civile dræbt i 2024

De mere end 230 angreb i de seneste uger er en del af mindst 1.076 bombeangreb fra det tyrkiske militær registreret af Community Peacemaker Teams mellem januar og juli i bebyggede områder i hele Iraks kurdistanregion (KRI). Næsten halvtreds procent af disse angreb var rettet mod mål i Duhok, hvor Amêdî-distriktet også ligger. Lidt over 400 angreb ramte regioner i Hewlêr (Erbil). Tyrkiske bomber faldt 135 gange i storbyområdetSulaymaniyah (Silêmanî), og over 90 procent af alle angreb blev udført af jagerfly. Ifølge CPT’s tilgængelige data er otte civile blevet dræbt siden begyndelsen af året som følge af tyrkisk militær vold, og langt flere er blevet såret. Derudover er store dele af den civile infrastruktur i de berørte områder blevet ødelagt eller omfattende beskadiget.

Kloster bombet, skole ødelagt

I slutningen af februar bombede jagerfly en skole i landsbyen Mizê (Mizhe) til murbrokker. I landsbyen Miska, der ligesom Mizê ligger i Amêdî-distriktet, beskadigede flyvende dræbermaskiner et assyrisk kloster i starten af juli. Og i det nærliggende Guherzê (Guharz) affyrede tyrkiske besættelsestropper for nylig deres artillerigranater mod tre huse og en bil to på hinanden følgende aftener.

“Community Peacemaker Teams er meget bekymret over denne eskalering af de tyrkiske militære operationer og deres skade på civile og den civile infrastruktur. CPT frygter, at hvis operationerne fortsætter, vil hundredvis af familier blive fordrevet,” hedder det i CPT-rapporten.

Kilde:

Anonymous, 2024: Turkish invasion: NGO warns of wave of displacement in South Kurdistan. ANF-News, 8. July 2024.

Oversættelse: Jesper Brandt

2

NYHEDER Udland