Nobels fredspris Jody Williams: Jeg håber, at vi snart får lov til at besøge Öcalan i fængslet

Nobels fredspris Jody Williams: Jeg håber, at vi snart får lov til at besøge Öcalan i fængslet

Jody Williams er vinder af Nobels fredspris i 1997 og formand for De Kvindelige Nobelprismodtageres initiativ. Hun er den første underskriver af det åbne brev fra 69 nobelprisvindere, der blev offentliggjort d. 27. juli 2024.

Brevet var stilet til FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder (OHCHR), Gabrielius Landsbergi, formand for Europarådets Ministerkomité, dr. Alan Mitchell, formanden for Den Europæiske Komité til Forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Vanærende Behandling eller Straf (CPT) og, præsidenten for Europarådets Europæiske Menneskerettighedsdomstol, Marko Bošnjak og præsident for Tyrkiet, Recep Tayyip Erdoğan, til øjeblikkelig overvejelse og en opfordring til øjeblikkelig handling for Öcalan.

Jody Williams talte med journalisten Erem Kansoy fra MedyaHaber og sagde, at “det kurdiske spørgsmål er et stort uløst spørgsmål, der skal håndteres gennem et internationalt pres på organisationer og på Tyrkiets præsident for at få noget til at ske.”

Williams tilføjede: “Jeg anerkender, at Öcalan af det overvældende flertal af kurderne anses for at være deres politiske, spirituelle og følelsesmæssige leder. Og uden hans deltagelse i nogen proces ville det være meget vanskeligt at finde en meningsfuld løsning på det kurdiske spørgsmål. Så det er derfor, jeg besluttede at tilbyde at lave en anden brevkampagne [den første var i 2019] henvendt til de internationale organer, der burde være opmærksomme på den behandling, som Öcalan udsættes for, isolationens tortur, isolationens ulovlighed. Vi besluttede også at skrive til præsident Erdoğan og bede ham om at genoptage de forhandlinger, der tidligere har været i gang.”

Williams sagde, at hendes “stærke håb” er at kunne “besøge Öcalan i fængslet sammen med andre Nobelprisvindere. Jeg vil have, at han skal vide, at vi står sammen med ham. Vi anerkender, at det kurdiske folk ser ham som deres leder. Og jeg tror, det ville være en god ting for Tyrkiet at lade os tage af sted og mødes med ham.”

Kilde:

Anonymous, 2024: Nobel Peace Prize Jody Williams: I hope we would be soon allowed to visit Öcalan in prison. ANF News, 27. July 2024.

Oversættelse: Jesper Brandt

Abdullah Öcalan NYHEDER