Tyrkisk statsterror mod kurdisk musik og dans fortsætter

Tyrkisk statsterror mod kurdisk musik og dans fortsætter

Tyrkiske statsstyrker ransagede tre bryllupper i Hakkari og tilbageholdt en musiker, der sang på kurdisk, og nogle bryllupsgæster.

I Tyrkiet, hvor jagten på påståede ‘terrorister’ bliver mere og mere absurd, er selv dans til kurdisk musik for nylig blevet anklaget for at være propaganda for Kurdistans Arbejderparti (PKK). I en ny bølge af undertrykkelse af det kurdiske samfund i Tyrkiet er mange på det seneste blevet tilbageholdt og fængslet i den sydlige kystby Mersin, i de kurdiske provinser Ağrı og Siirt og i Istanbul på grund af den traditionelle cirkeldans (halay på tyrkisk og govend på kurdisk). Statens aktion mod kurdisk dans er hovedsageligt baseret på fordømmelser fra regeringsvenlige internet-trolle på de sociale medier. Disse trolde spreder videoer af folk, der danser til kurdisk musik, og udpeger dem som egnedemål for angreb.

I Mersin blev 9 unge mennesker først tilbageholdt og derefter fængslet for at danse halay til en sang, der blev spillet på en strand, anklaget for at “lave propaganda for en ulovlig organisation”.

I Ağrı blev 5 personer tilbageholdt på grund af dansende halay og råb af slagord ved et bryllup i Doğubeyazıt-distriktet.

I Siirt blev 5 unge kvinder varetægtsfængslet efter billeder taget ved et bryllup i Kurtalan-distriktet og delt på sociale medier. Fire af dem blev varetægtsfængslet og sendt i fængsel.

I Istanbul blev 18 mennesker tilbageholdt for at danse halay til kurdiske sange ved bryllupper, der blev afholdt på forskellige datoer. 11 af de kurdere, der blev stillet for retten, blev sendt i fængsel på anklager om at “lave propaganda for en terrororganisation”, mens de andre 7 blev løsladt under juridisk kontrol.

Efter tilbageholdelse af snesevis og fængsling af over 20 mennesker i Mersin, Ağrı og Siirt gik den tyrkiske statsfascisme på jagt under bryllupper i tre kvarterer i Hakkari-provinsen på grund af kurdiske sange og halay.

Statslige styrker tilbageholdt en række musikere, ansatte i et produktionsselskab, der fotograferede bryllupperne, samt nogle bryllupsgæster på grund af ‘politiske sange’.

Tilbageholdelserne fandt sted på grundlag af påstande om at “lave organisationspropaganda”. Det nøjagtige antal tilbageholdte var ikke umiddelbart tilgængeligt.

Kilde:

Anonymous, 2024: Turkish state terror against Kurdish music and dance continues. ANF-News,

Oversættelse: Jesper Brandt

KURDISK KULTUR NYHEDER