Menneskeretsforkæmper: Isolationsfængslingen af Ocalan er tortur

Menneskeretsforkæmper: Isolationsfængslingen af Ocalan er tortur

Af Tue Magnussen

Den første tirsdag i oktober åbner det danske folketing. Derfor havde Fey-Kurd i lighed med andre danske civilsamfundsorganisationer  kaldt til demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Tidl. folketingsmedlem og medlem af Europa-parlamentet Pernille Frahm, SF. kunne fortælle, at demonstrationen samtidig markerede 1 årsdagen for starten på den internationale kampagne “Frihed for Ocalan, en politisk løsning på det kurdiske spørgsmål”. Startskuddet for kampagnen lød  i oktober 2023 i Strasbourg, som er hjemsted for Europarådet. [ se  https://www.nudem.dk/48283-2/ ]

Senest har 69 nobelpristagere i september i et brev til den tyrkiske præsident Erdogan udtrykt dyb bekymring over den fortsatte isolationsfængsling af Öcalan.og opfordret til nye forhandlinger. [se  https://www.nudem.dk/48211-2/ 

Forhenværende borgmester i København Villo Sigurdsson, Kurdisk Forum, bød velkommen og gav ordet til demonstrationens hovedtaler  menneskerettighedsforkæmper, cand. mag. Tue Magnussen, der bl.a. sagde:

Udover at være medlem af FN-forbundets menneskeretsudvalg har jeg i 25 år arbejdet mod tortur dels for Rehabiliterings- og forskningscentret for Torturofre (RCT) og Anti-Tortur Støttefonden. Det er vigtigt fordi den behandling som Abdullah Öcalan har oplevet i løbet af 25 års fængsel er i strid med såvel FNs konvention mod tortur, som i år 10. december kan fejre 40-året for vedtagelsen, og den europæiske menneskeretserklæring, der i artikel 3 slår fast, at “Ingen må underkastes trortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf”.

Det menes at Öcalan har været udsat for fysisk tortur og mishandling, men det præcise omfang er ikke dokumenteret. Det er derimod den isolationsfængsling, som han i årevis har været udsat for i løbet af 25 års fængsel, senest de seneste 3 ½ år. Og isolationsfængsling er tortur.

Fængsling i mere end 25 år er utroligt og urimeligt lang tid. Vi skal ikke have konkurrencer i længden af fængslinger af menneskerettighedsforkæmpere og politiske fanger. Tværtimod skal vi hurtigst muligt afslutte fængslingen af alle menneskerettighedsforkæmpere og politiske fanger.

Men jeg vil minde om, Nelson Mandela, der var ledende i kampen mod apartheid i Syafrika sad fængslet i 27 år, og Adem Demaci, der om nogen personificerede kosova-albanernes kamp for selvstændighed, var fængslet i 28 år. Det skal Abdullah Öcalan forhåbentligt ikke opleve. Men det er værd at notere, at både Mandela og Demaci trods den årelange fængsling var i stand til  efter løsladelsen at stille sig i spidsen for befrielseskampen.

Derfor er det vigtigt, at vi både internationalt og i Danmark intensiverer arbejdet for en løsladelse af Abdullah Öcalan så hurtigt som muligt. Og derfor vil jeg i dag opfordre den danske regering til – ikke mindst når Danmark til nytår bliver medlem af FNs Sikkerhedsråd – at indbringe Tyrkiet for FN’s højt respekterede torturkomite i henhold til torturkonventionens artikel 21.

Jeg er bekendt med, at der i forbindelse med den internationale kampagne, som  blev igangsat for netop 1 år siden, har kurdiske organisationer været i kontakt med Europarådets komite til forebyggelse af tortur. Det er godt og en vigtig kontakt, men ikke nok. Hverken isolationsfængslingen eller selve fængslingen er ophørt. Derfor er det vigtigt, at vi både internationalt og i Danmark forstærker presset for at Europarådet og komiteen til forebyggelse af tortur mer aktivt bidrager til Öcalans islationsfængsling ophører straks.

Netop i dag, hvor folketinget åbner, er det vigtigt at minde regeringen, de danske politiske partier og især de danske Europarådsmedlemmer om vigtigheden at få løsladt Öcalan.

Ophør af tortur og isolationsfængsling er i sig selv yderst vigtigt, men tillige kan en løsladelse af Öcalan forhåbentlig bane vej for en politisk løsning, der kan støtte den kurdiske frihedsbevægelse i bestræbelserne for at få skabt forsoning og fred også i denne del af Mellemøsten og derved bidrage til kurdernes årelange retfærdige kamp.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

Abdullah Öcalan NYHEDER