Parlamentsvalg i Sydkurdistan planlagt til at finde sted den 20. oktober

Parlamentsvalg i Sydkurdistan planlagt til at finde sted den 20. oktober

Parlamentsvalget i Kurdistan-regionen i Irak er planlagt til at finde sted den 20. oktober efter to års forsinkelse.

Denne gang vil afstemningen ikke blive organiseret af en regional valgkomité, men af Iraks øverste valgråd. KDP, hvis uregelmæssigheder blev afsløret ved det sidste valg, har tilsyneladende grund til bekymring. Kroniske problemer som oliesmugling, samarbejde med den tyrkiske stat, korruption, tyveri og utilstrækkelige tjenester forventes at resultere i tab af stemmer.

Fordeling af pladser efter det sidste valg

Det femte og sidste parlamentsvalg i Kurdistan-regionen fandt sted den 30. september 2018. Ved dette valg vandt KDP 45 pladser, PUK 21, Gorran-bevægelsen 12, Ny Generation 8, Islamisk Samfundsparti 7, Yekgirtu og Islamisk Bevægelse 5 og Kommunistpartiet og Socialistpartiet et mandat hver.

Ifølge loven er valgperioden for Kurdistans regionsparlament fire år. Den 9. oktober 2022 blev den femte valgperiode forlænget indtil den 31. december 2023 med 80 parlamentsmedlemmers stemmer. Den irakiske føderale domstol afgjorde, at dette var ulovligt, og at valg skulle afholdes så hurtigt som muligt. Kurdistans regionale regering har besluttet at afholde parlamentsvalg fire gange siden 2022. Disse beslutninger er imidlertid ikke blevet gennemført.

Hvorfor kunne valget ikke afholdes?

Iraks øverste retsråd ændrede valgsystemet, der favoriserede KDP, og opdelte det i fire regioner: Sulaymaniyah (Silêmanî), Erbil (Hewlêr), Halabja (Helebce) og Duhok. Kurdistans valgkomité blev opløst, og valget blev placeret under Iraks høje valgkomités jurisdiktion.

Kvotesystemet for elleve parlamentspladser, hvoraf KDP havde reserveret seks til turkmenere alene, blev annulleret. Efter denne beslutning meddelte KDP, at det ville boykotte det valg, der var planlagt til den 10. juni 2024. Valget blev blokeret.

Iraks øverste retsråd besluttede derefter at tildele en kvote på fem pladser i Kurdistan-regionens parlament til turkmenere, kristne og armeniere, hvilket blev accepteret. Antallet af pladser er nu 95+5. Ved det foregående valg var det 100+11. 

Ved det seneste parlamentsvalg i 2018 var KDP det parti, der begik flest uregelmæssigheder i offentligheden. PUK pressede i første omgang på for at annullere dette valg. Ikke desto mindre blev KDP og PUK til sidst enige om resultaterne bag lukkede døre og med indgriben fra USA og Storbritannien i den regionale stabilitets navn.

Falske vælgere i KDP

I forbindelse med valgsvindel blev KDP blandt andet beskyldt for at have falske vælgere. Derudover stemte mange mennesker fra de kurdiske regioner Rojava, Bakur og Rojhilat, dvs. fra Syrien, Tyrkiet og Iran.

Der blev lagt massivt pres på peshmergaen, der var kollektiv transport til valgstederne, og KDP fik tilsendt fotos af udfyldte stemmesedler. På grund af disse påstande blev der truffet nogle sikkerhedsforanstaltninger til det kommende valg.

Vis os din stemme, få din løn

Tidligere var håndbetalte lønninger et af KDP’s vigtigste aktiver. KDP bad de mennesker, de betalte, om at fotografere deres stemmesedler og fremlægge dem som bevis.

Hvis de ikke gjorde det, stod de over for lønnedgang eller afskedigelse. Den irakiske regering greb ind over for dette og krævede, at alle lønudbetalinger skulle ske gennem banker. Det er nu officielt, at 500.000 mennesker modtager deres løn gennem bankerne. Dette gør fri og hemmelig afstemning lettere.

Biometriske kort til stemmeberettigede

Iraks øverste valgråd har truffet yderligere foranstaltninger for at bekæmpe fortidens uregelmæssigheder. I modsætning til tidligere valg udstedes biometriske kort til stemmeberettigede. Personer, der er mindst 18 år gamle, har ID-kort fra Kurdistan-regionen og er irakiske statsborgere, er berettiget til at stemme.

Der er to måder at stemme på: elektronisk og manuelt. Resultaterne af elektronisk og manuel afstemning sammenlignes og registreres i overværelse af partirepræsentanter og kandidater i alle valgkredse. Dette hjælper med delvist at forhindre svindelforsøg. Alle valgsteder overvåges også af Iraks øverste valgråd og FN-repræsentanter.

30 procent af befolkningen

Et af de største problemer med valg er den svindende tiltro til den eksisterende regering. Dette er tydeligt, når man ser på valgdeltagelsen. Ved det seneste irakiske valg var valgdeltagelsen højest i Duhok med 35 procent, mens den i steder som Erbil og Sulaymaniyah var 25 til 30 procent. Over 70 procent af befolkningen stemte ikke.

Den nuværende repræsentation er 30 procent af befolkningen. Der har endda været påstande om, at selv denne procentdel er tvivlsom og er blevet øget af FN’s intervention. Ifølge dem var dette for at forhindre, at der blev sat spørgsmålstegn ved stemmens legitimitet, eller at valget blev annulleret.

Kilde:

Anonymous, 2024: Parliamentary elections in South Kurdistan scheduled to take place on 20 October. ANF-News, 3October2024. Men denne tekst er baseret på en artikel af Meltem Oktay og Ali Ammar i Yeni Özgür Politika.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER PORTRÆT