Efter at Islamisk Stat-lejesoldater tog kontrol over store områder af Irak og begik hundredvis af massakrer mod det irakiske folk, strømmede tusindvis af irakiske familier til Nordøst-Syrien-regionen, da den autonome administration havde stillet lejren til rådighed som et sikkert tilflugtssted for dem.
Selvom nogle familier er vendt tilbage til Irak, er tusinder stadig i lejren, da nogle er bange for at vende tilbage på grund af dårlig behandling, manglende støtte og stammeproblemer.

Ihab Khalil, fra det irakiske Ramadi-område, bekræfter, at de irakiske flygtninge ønsker at vende tilbage til deres hjemland.
“Kan den irakiske regering løse vores problemer?” spørger han.
Khalil påpeger, at “der er stammeproblemer i Irak, og der er frygt for hævnaktionerr, udover tilstedeværelse af Islamisk Stat-lejesoldater i Syrien og Irak.”

Ali Saad, en af de irakiske flygtninge i lejren, opfordrer det internationale samfund til at yde mere støtte til dem.
“Der er mangler med hensyn til sundhed og børns uddannelse.”
Til gengæld bemærker Zainab Al -Jabri fra den irakiske by Basra, at det internationale samfund ikke løser deres problem, hverken med at kunnevende tilbage til deres hjemland og sikre derestilbagevenden, eller ved at yde støtte til den autonome administration for at afhjælpe de mangler, de står over for i lejren, som f. eks. sundhed og mad.
Nogle internationale organisationer yder begrænset støtte til beboerne i lejren, men de ansvarlige for lejren anser denne støtte for at være utilstrækkelig, da de omkring 40.000 mennesker, der er til stede dér, ikke bare er fordrevne og flygtninge, men også familier til Islamisk Stat-lejesoldater.
Desuden opfylder den irakiske regering ikke sin pligt, selv om den for nylig i samarbejde med internationale organisationer har lanceret et program for at løse forholdene for tusindvis af irakere, der vender tilbage fra lejren til deres oprindelige områder.
Det udstedte også et initiativ til at gennemføre samfundsforsoning og reintegration af flygtninge i de byer, som Islamisk Stat tog kontrol over mellem 2014 og 2017.
FN’s Udviklingsprogram i Irak, de amerikanske og svenske agenturer for international udvikling og EU i samarbejde med den irakiske regering annoncerede lanceringen af “Vejen til hjemlandet: samfundsmæssig forsoning og reintegration af irakere, der vender tilbage fra al-Hol-lejren i Syrien.”
Kilde:
Renas Ramo, 2024: Iraqi refugees: International community should support al-Hol camp. ANHA, Hawqar News Agency, 18. November 2024