Nobelprisvinder Elfriede Jelinek: Öcalan skal have lov til at arbejde på en løsningsplan for Kurdistan

Nobelprisvinder Elfriede Jelinek: Öcalan skal have lov til at arbejde på en løsningsplan for Kurdistan

Den østrigske forfatter Elfriede Jelinek er en anden af 69 nobelprisvindere, der i slutningen af juli offentliggjorde og opfordrede til løsladelse af Abdullah Öcalan og en politisk løsning på det kurdiske spørgsmål. Som led i dette initiativ blev internationale institutioner opfordret til at handle. I et brev til den tyrkiske præsident, Tayyip Erdoğan, opfordrede 69 nobelpristagere til en genoptagelse af fredsforhandlingerne med den kurdiske frihedsbevægelse og dens repræsentant Abdullah Öcalan.

Elfriede Jelinek forklarede, hvorfor hun har underskrevet brevet: “Det er uudholdeligt for mig at høre slagordene terrorisme, opstand, kampmilitser, ødelæggelse af PKK-stillinger, operationer for at fordrive dem osv. i forbindelse med Kurdistan og kurderne. Som om dette kurdiske folk, der kun stræber efter autonomi og frihed, var superterrorister i Europa, ja, i verden. Tyrkiet og andre stater bombarderer dem og bruger disse velkendte slagord til at reagere brutalt med ødelæggelse. Selv deres døde på kirkegårdene bomber de, som om dette undertrykte folk yderligere kan forfølges og bringes til tavshed (og selvfølgelig bogstaveligt talt dræbt) sammen med deres døde. Vi skal væk fra denne terminologi og naturligvis også fra de dermed forbundne aktioner. Vi må finde en vej ud af denne undertrykkelse af hele den kurdiske befolkning.

Abdullah Öcalan, der af flertallet af den kurdiske befolkning betragtes som en legitim politisk repræsentant, må nødvendigvisløslades efter næsten et kvart århundredes total isolation, hvor han ikke engang har fået lov til at udtrykke sig. Han vil kunne spille en afgørende rolle i planen for en løsning for Kurdistan. Han er kurdernes store befrielsesfigur. Hans løsladelse vil være den grundlæggende betingelse for en fredelig fremtid, i sidste ende også for Tyrkiet.”

Kilde:

Anonymous, 2024: Nobel Prize winner Elfriede Jelinek: Ôcalanmust be allowed to work on a solution plan for Kurdistan. ANF News, 28. July 2024.

Oversættelse: Jesper Brandt

Abdullah Öcalan NYHEDER