Yazidi-folkemordet i Shengal for ti år siden

Yazidi-folkemordet i Shengal for ti år siden

Yazidi-kurderne, der har boet i Mesopotamien i tusinder af år, har gennem historien altid været udsat for folkedrab og grusomt forræderi og massakrer, og den 3. august 2014 blev de udsat for det 74. folkedrab (eller Ferman, som de kalder det).

Yazidi-kurderne, der kalder de folkedrab, der er blevet begået mod dem, for ‘Ferman’, den kurdiske betegnelse for et dekret, faldt denne gang ud som en næsten total udslettelse, fangenskab og slavebinding udført af de glubske Islamisk Stat-bander. Men hvad der var mere kvælende for yazidierne end Islamisk Stats kvælertag, var det forræderi, der klædte sig i sorte gevandter.

ET VELFORBEREDT FOLKEDRAB

Da Islamisk Stat -banderne stod ved dørene til Shengal, foretog tusindvis af peshmerga- og asayish-medlemmer af Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) under ledelse af Masoud Barzani, som indtil det øjeblik havde kontrolleret Shengal-byen, en hurtig flugt uden at affyre en eneste kugle. Som et resultat af KDP Peshmergas flugt blev tusindvis af yazidier slagtet af Islamisk Stat -banderne, tusinder flere blev bortført, overvejende kvinder og børn, og solgt som slaver på markeder. Interessant nok beslaglagde KDP-styrkerne kort før folkemordet fandt sted alle de våben og våben, som yazidierne havde på det tidspunkt, og fængslede tre af de tolv guerillaer fra Folkets Forsvarsstyrker (HPG) og De Frie Kvinders Tropper (YJA-Star), som var kommet det flygtende yazidi-folk til undsætning. Alt dette gjorde det meget klart, hvor velforberedt og organiseret dette omfattende folkemord faktisk var.

ISLAMISK STAT TOG 400.000 YAZIDIER TIL FANGE

Islamisk Stat i Irak og Syrien (ISIS) dræbte, fangede og fordrev alle 400.000 yazidier, der boede i Sinjar, den 3. august 2014 i et folkedrab, der ramte børn uforholdsmæssigt hårdt. Omkring 10.000 yazidier blev dræbt eller bortført. Halvdelen af alle de henrettede var børn – ifølge en rapport fra multinationale forskere i tidsskriftet PLoS Medicine.

Næsten alle (93 %) af dem, der til sidst døde på Shengal-bjerget af skader eller mangel på mad og vand, var også børn. Af de omkring 6.400 bortførte yazidier anslås det, at omkring halvdelen var børn, ifølge den yazidi-ledede nonprofitorganisation Nadia’s Initiative. Drenge helt ned til syv år blev sendt til ISIS-træningslejre, og piger helt ned til ni år blev udsat for voldtægt og seksuelt slaveri, siger en rapport fra Red Barnet.

I dag er omkring 2.700 yazidier stadig savnet, herunder omkring 1.300, der var børn på tidspunktet for deres bortførelse, ifølge skøn fra Yazda, en yazidi-fortalergruppe i Irak. Omkring 300 til 400 af dem, der stadig er savnet, er sandsynligvis stadig under 18 år. Indtil videre er over 3.500 yazidier blevet reddet, herunder 2.000 børn, ifølge Nadias initiativ.

FOLKEDRAB MOD YAZIDIER GENNEM HISTORIEN

Yazidierne, der er knyttet til en af de ældste trosretninger i Mesopotamien, har i løbet af historien lidt under 74 folkedrab. De fleste af disse massemord blev begået af Det Osmanniske Rige. Fordi de fleste af disse folkedrab for at udslette yazidi-samfundet blev beordret af de ledende osmanniske shaher via en bekendtgørelse, gav de kurdiske yazidier disse folkedrab navnet Ferman, som er den kurdiske betegnelse for et “dekret”. Det første folkedrab blev beordret i år 1246 af herren af Zengiernes Herre iMosul, Bedreddin Lulu, det sidste af det Neo-Osmanniske AKP og dets allierede KDP og begået af Islamisk Stat-banderne. I hvert eneste folkemord er navnet islam blevet brugt.

Nogle af de folkedrab, der blev begået i historiens løb mod yazidi-samfundet og for det meste beordret af de osmanniske shaher, er oplistet her:

* I 1246 massakren i Lalesh, ledet af herren af Zengi i Mosul Bedreddin Lulu

* I det 16. århundrede blev massemordet på yazidierne i Shêxan beordret ved en fatwa af Shekhulislami Osmani Ebu Siud Efendi og ved et dekret udstedt af sultan Suleyman

*I 1638 lod guvernøren i Amed, Melek Ahmed Pasha, udføre en massakre i Shengal

* I 1650 blev massedrab på yazidierne dekreteret af Murad IV. De blev begået af guvernøren i Van, Shemsi Pasha i Mosul

I 1715 blev der begået en massakre i Shengal af guvernøren i Bagdad, Hasan Pasha

* I 1733 blev gennemført et massemord på yazidierne i Shexan af guvernøren i Bagdad Ahmed Pasha

* I 1752 begik af guvernøren i Bagdad, Suleyman Pasha etmassemord i Shengal

*Mellem 1732-1733 beordrede Nadir Shah en massakre på yazidierne mellem Surdash og Kirkuk

* I 1733 blev et massemord på yazidierne begået ved bredden af Zap-søen af Celiliyan

*I 1735 beordrede Nadir Shah massedrab på yazidierne i Mahabad, Saldûz og Meraxi

* I 1742 begik Alî Takî Han, en af Nadir Shahs loyalister, en massakre på yazidi-folket i Saldûz

*I 1743 begik Nadir Shah et massedrab på yazidi-kurderne i Kirkuk, Hewler og Altunköprü

*I 1773 beordrede Nadir Shah en massakre på yazidier ved bredden af Zap-søen

* I 1787 begik Celiliyan et massemord på yazidierne i Shexan

* I 1798 begik viceguvernøren i Bagdad Abdulazaz Bin Abdullah Beg en massakre på yazidierne i Shexan

*Mellem 1753 og 1800 beordrede osmanniske shaher plyndring, indførelse af høje skatter, slaveri og folkedrab på yazidi-kurderne (omkring seks større angreb blev udført i Shengal, Shexan og Mosul)

*I 1809 beordrede Guvernøren i Bagdad, Suleyman Pasha, et massedrab på yazidierne i Shengal

*I 1824 blev der bestilt en massakre på yazidierne i Shengal af guvernøren i Bagdad, Ali Pasha.

* Mellem 1832-1834 blev massedrab befalet af Soran Muhammed Pasha

*I 1835 lod guvernøren i Mosul Muhammed Ince Bayraktar en massakre blive begået i Shengal

* I 1836 blev der begået en massakre i Shengal

* I 1837 blev der begået en massakre i Shengal

* I 1844 fandt massedrab på yazidier sted i Botan

*I 1892 førte Abdulhamit den 2ens islamiseringspolitik mod yazidierne til massemord på yazidierne

For mere detaljeret information anbefales det at læse bogen “Yazidier i fatwaernes kløer, folkedrab og massakrer” skrevet af Prof. Dr. Kadri Yildirim og bogen med titlen “Et folk, der trodser folkedrab, yazidierne” af journalisten Mazlum Özdemir.

MASSAKREN I 2007

Et af de seneste massedrab mod yazidi-kurderne fandt sted i 2007. Den 14. august 2007 blev angrebene udført af fire bombelastede lastbiler i landsbyerne Siba Shex Xidir og Til Izer i Shengal. Som følge heraf blev 300 mennesker dræbt. Der blev ikke iværksat nogen efterforskning i denne sag overhovedet. Det blev rapporteret, at denne massakre blev begået af en gruppe bander kaldet Ensar El Sune tilknyttet Al-Qaeda, som på det tidspunkt forsøgte at få fodfæste i det sydlige Kurdistan. Mange kilder siger dog, at Turkmenerfronten i Irak (ITC) var involveret i angrebet, som blev smedet af den tyrkiske efterretningstjeneste i det sydlige Kurdistan.

Yazidierne kaldte dette angreb for “det sidste dekret” – indtil den 3. august 2014 

SHENGALS STATUS FØR 3. AUGUST FOLKEMORDET

De kurdiske yazidier boede overvejende i Shexan-distriktet i Duhok, Shengal-distriktet i Mosul og landsbyerne i de omkringliggende distrikter. I 1975 under det irakiske Baath-regime blev yazidierne tvangsforflyttet. I hvert eneste folkedrab, de stod over for, reddede yazidi-folket sig selv fra Shengal-bjergets beskyttende sider. Men i 1975 blev de med magt fjernet fra landsbyerne i bjergene og genbosat i Khanasor, Til Izer, Sinune, Siba Shex Xidir, Kocho og Dugurê og omkring 15 andre landsbyer ved foden af bjerget.

Da USA i 2003 greb ind i Irak og væltede Saddam Husseins regime, blev der udarbejdet en ny forfatning for Irak. I henhold til artikel 140 i denne forfatning blev Shengal efterladt som et såkaldt “omstridt område” mellem regeringen i det sydlige Kurdistan og Iraks centralregering. En folkeafstemning var planlagt til 2007, der også skulle afholdes i Shengal, men indtil i dag er den folkeafstemning aldrig blevet gennemført.

Men i modsætning til byerne Kirkuk, Jalawla, Khanaqin og Tuz Khurmatu etablerede KDP sit enevælde i Shengal. Byen var angiveligt “under beskyttelse” af KDPs peshmergaer og sikkerhedsstyrker samt af  det føderale politi i Irak.

Efter at have påtvunget Shengal sit absolutte styre i 2003, fremmede KDP alle tilbagestående samfundstraditioner og profiterede til det sidste af sheikernes kastesystem, hvorigennem det holdt yazidi-folket under sin kontrol. KDP brugte endda yazidiernes tro til sin egen fordel og støttede dette sheik-system og holdt øje med hele yazidi-folket.

En af lederne af Shengals Sikkerhedsenheder (YBŞ) Tîrêj Şengal talte med ANF om det seneste folkemord på yazidierne og det system, som KDP havde etableret i Shengal, og sagde: “De fik alle, der kom til dem, til at gå ind i deres peshmergaer og betalte dem en løn. De sagde til dem, at I skal bare gå ud og spise og drikke og få jeres penge, men I skal ikke tænke. De brød sig ikke om det, når folk talte om ting som ære, frihed og værdier. Så folket forblev uorganiseret og uuddannet til det sidste.”

PRES PÅ KVINDER I YAZIDI-SAMFUNDET

Medlem af Yazidi Kvindernes Friheds Bevægelse (TAJÊ) Xoxê Dexîl talte om det yazidiske samfund før udbruddet af folkedrabet og henledte opmærksomheden på den vold og det pres, som yazidi-kvinderne var udsat for i samfundet, og sagde: “Kvindernes status var meget svag i det yazidiske samfund, næsten ikke-eksisterende. Sagt på en anden måde, en kvinde var lige så god, lige så meget som det pres, hun var udsat for, og lige så meget som hun blev bragt til tavshed! Men man må ikke slippe kvindernes fortsatte modstand mod dette. Alligevel var disse kampe for det meste begrænset til nogle private mennesker. Men da vi efter folkemordet så kvinderne fra Rojava og dem i guerillaen, begyndte vi at organisere os med deres hjælp.” Den 10. juni 2014, da Islamisk Stat invaderede Mosul, løb Shengal ind i farer mere end noget andet distrikt i Mosul. Det kurdiske folks leder Abdullah Öcalan udstedte mange advarsler for Shengals beskyttelse. I tilknytning til disse forudsigelser fra Öcalan sendte PKK en enhed på 12 guerillaer til Shengal-bjerget. Med hensyn til de voksende overhængende trusler, der svævede over Shengal, tog PKK’s ledelse kontakt til KDP og henledte opmærksomheden på den alvorlige situation. PKK gjorde det klart, at de kunne sende nogle af sine styrker til Shengal, men KDP besvarede ikke denne opfordring fra PKK.

EN STYRKE PÅ 11000 VELUDRUSTEDE MÆND VAR PÅ STEDET

Efter at have invaderet Mosul angreb Islamisk Stat -banderne Tal Afar, et distrikt i det turkmenske samfund i umiddelbar nærhed af Shengal. Et stort antal fra det shiamuslimske turkmenske folk flygtede her til Shengal. Banderne var nu meget tæt på at angribe Shengal næste gang. Men i stedet for at påbegynde de nødvendige forberedelser begyndte KDP pludselig at beslaglægge yazidi-folkets udrustning og våben og sagde til dem: “Vi vil beskytte jer”. Ifølge officielle statistikker, der blev afsløret efterfølgende, forud for Islamisk Stat-bandernes barbariske angreb på Shengal, udgjorde antallet af peshmerga- og asayish-medlemmer af det sydlige Kurdistan og af det irakiske føderale politi, færdselspoliti og væbnede enheder, der var tilknyttet nogle andre politiske partier, i alt 11000 personer placeret i Shengal og de omkringliggende landsbyer.

“DE VAR HER FOR PENGENES SKYLD OG FLYGTEDE, DA FAREN NÆRMEDE SIG”

YBŞ-kommandør Tîrêj Şengal gav følgende oplysninger om den militære styrke i Shengal: “På det tidspunkt, da Islamisk Stat-banderne overtog det ene efter det andet område omkring Shengal, troede vi stadig ikke, at vi kunne blive de næste – fordi vi jo var omringet af en massiv hær af peshmergaer og endda irakiske soldater. Og vi stolede på dem. De plejede at sige til os: ‘Vi vil beskytte dig’. Men desværre flygtede de, da angrebene begyndte. Først da vi spurgte dem, hvorfor de stak af, forstod vi, at de ikke betragtede dette sted som deres jord, men kun for pengenes skyld var blevet indkaldt med “pligten til at forsvare det”. Da de så faren nærme sig, flygtede de, så snart de fik ordre til det, uden så meget som at se sig tilbage en eneste gang.”

DE FRATOG UGE YASIDIER DERES UDRUSTNING 

Næstformand for Shengals Autonome Råd, Qehtan Xelîl, mindede om, at KDP’s peshmerga beslaglagde alle de unge yazidiers udrustning og våben kort før folkemordets begyndelse og udtalte: “Ved overgangen fra Shengal til Tal Afar havde KDP oprettet et checkpoint. Da Islamisk Stat drog hærgende hen over området, blev alle unge yazidiers udrustning taget fra dem på Checkpointet. De forsikrede os med ord som: “Vi vil beskytte dig, bare rolig, du behøver ikke at gribe til våben”. Og de beslaaglagde alle våbnene der. Men under folkemordet skød de ikke engang en kugle, de ofrede ikke en martyr og fik ikke engang blod på deres fingre. De løb alle væk.”

Kilde:

Anonymous, 2024: Ten years ago the Yazidi genocide in ShengalANF-News, 3. August 2024

Oversættelse: Jesper Brandt

Ezidierne NYHEDER