Masoud Barzani: Sinjars slagter

Masoud Barzani: Sinjars slagter


Af en korrespondent fra det amerikanske nyhedsmagasin The Cradle

I august 2014 lancerede Islamisk Stat en mareridtsagtig kampagne for at massakrere, slavebinde og voldtage tusindvis af yezidier – en etnisk-religiøs minoritet i Sinjar-regionen i Irak – i det, der er bredt anerkendt som et folkedrab

Men nu fremsætter en retssag, der i øjeblikket er i gang i den amerikanske distriktsdomstol i Washington, DC, en chokerende påstand: Masoud Barzani, den mangeårige irakiske kurdiske leder, orkestrerede massenedslagtningen af yezidier ved at bruge Islamisk Stat som stedfortræder.

Søgsmålet er blevet anlagt på vegne af Fonden for Kurdistans Ofre (Kurdistans Victims Fund), ledet af Stephen Studdert, en tidligere seniorrådgiver for de amerikanske præsidenter George H.W. Bush, Ronald Reagan og Gerald Ford.

Søgsmålet hævder, at Masoud Barzani “orkestrerede, var vært for,og faciliterede” yezidi-folkedrabet.

Folkemordet var planlagt på forhånd

Flere yezidi-vidnesbyrd bekræfter Barzanis rolle, herunder Mirza Ismail, formand for Yezidi Human Rights Organization-International, som siger til The Cradle

Yezidi-folkemordet var planlagt på forhånd. Masoud Barzani planlagde at udslette yezidierne for at skabe en islamisk stat i Kurdistan.

Frygten blandt yezidierne for et Islamisk Stat-angreb på Sinjarhavde været stigende i flere måneder før folkemordet i august 2014. På trods af løfter fra kurdiske sikkerhedsstyrker – den engang så ærede peshmerga – om at beskytte yezidierne indtil deres “sidste blodsdråbe”, sikrede disse tropper i stedet, at Islamisk Stat kunne udføre deres forfærdelige handlinger.

Efter ordre fra deres ledelse afvæbnede peshmergaerne yezidierne og forhindrede dem i at flygte fra Sinjar, hvilket efterlod dem somforsvarsløse, åbne mål for terrorens efterfølgende. Ti år senere er Barzanis rolle som den, der orkestrerede yezidiernes folkemord stadig næsten helt ukendt, dog ikke især blandt de overlevende selv.

Forsvaret af Sinjar ‘Indtil sidste blodsdråbe’

I januar 2014 begyndte ISIS sit blitzkrig for at erobre områder i det østlige Syrien og det vestlige Irak. Mirza Ismail fortæller The Cradle, at efter at Islamisk Stat myrdede yazidi-bønder i byen Rabiaa i maj, “vidste vi, at der ville ske noget med os.”

Efter at Islamisk Stat erobrede Mosul, Iraks næststørste by, i juni med Masoud Barzanis hjælp, blev situationen kun farligere.

Sinjar blev pludselig omringet af Islamisk Stat fra tre sider: fra byen Baaj i syd, fra Tel Afar og Mosul i øst og fra Syrien mod vest. Den eneste vej ud var mod nord, mod den syriske grænseovergang og derefter til byen Dohuk i den irakiske Kurdistan-region.

Mange yezidier troede, at ISIS ville angribe Sinjar næste gang, men lokale embedsmænd fra Barzanis Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) forsikrede offentligt yezidierne om, at peshmergaenville forsvare dem.

Daily Beast rapporterede journalisten Christine Van Den Toorn , at Sarbast Baiperi, lederen af KDP’s 17. afdeling i Sinjar, pralede med, at ” Vi vil forsvare Sinjar indtil sidste blodsdråbe”.

Peshmergaerne afvæbner og fanger yezidier i Sinjar

Men midt i den truende ISIS-trussel gjorde peshmergaerne sig umage for at forhindre yezidier i at flygte fra Sinjar.

En yezidi-mand udtalte til The Cradle,  at da han og hans familie blev bange og forsøgte at flygte til den irakiske kurdiske region den 1. august, kun to dage før ISIS-angrebet, blokerede peshmergaen dem ved et checkpoint. 

“Vi modtog ordrer fra Barzani om, at ingen af beboerne må flygte,” fortalte peshmergaen ham. “Nogle, der trodsede Peshmergas ordrer, blev endda skudt på,” tilføjede han.

Han forklarede yderligere, at han var blevet tvunget til at aflevere sine våben til den lokale Peshmerga-base, inklusive al sin ammunition. “Vi stolede faktisk på, at de ville beskytte os,” sagde han.

Et andet yezidi-vidne fra Sinjar afslører over for The Cradle, at peshmerga-styrker gik fra hus til hus og konfiskerede våben fra yezidier, herunder de tunge våben, som yezidi-medlemmer af den irakiske hær havde bragt tilbage til Sinjar, efter at hæren kollapsede i Mosul.

Peshmerga-kampagnen for at konfiskere yezidi-våben blev bekræftet af den amerikanske forfatter og kurdiske rettighedsaktivist Amy Beam. Hun rapporterede endvidere, at “nogle yezidier siger, at tilstedeværelsen af peshmergaerne var for at kontrollere dem, ikke for at beskytte dem, fordi der ikke blev etableret nogen peshmerga-baser i de nærliggende arabiske landsbyer.”

Van Den Toorn bekræftede også , at Barzanis KDP forsøgte at forhindre yezidier i at flygte fra Sinjar. En lokal KDP-embedsmand fortalte hende, at “højtstående personer i partiet bad repræsentanterne om at holde folk i ro, og at hvis folk i deres dækningsområder forlod dem, ville deres lønninger blive skåret ned.”

Peshmerga-armeeIslamisk Stat

Yezidierne, der havde tjent i den irakiske hær, stolede ikke på peshmergaen og krævede, at deres konfiskerede tunge våben skulle returneres. Qasim Shesho, en yezidi-peshmerga-kommandør og medlem af KDP, bønfaldt sine kurdiske overordnede i månedsvis, selv natten før ISIS-angrebet – uden held. 

I stedet blev Saeed Kestayi, øverstkommanderende for Peshmergaen i Sinjar, vred over anmodningen. “Vi kom ikke her for at give vores våben til nogen. Vi er stadig i live, og indtil voressidste blodsdråbe, vil ingen komme ind i Sinjar,” sagde han til Shesho.

I stedet for at give våben til yezidier for at de kunne forsvare sig selv, fokuserede peshmerga-ledelsen i stedet på “forretninger” og “salg af våben,” forklarede Shesho. Med andre ord solgte de den store forsyning af våben, der blev konfiskeret fra den irakiske hær, til Islamisk Stat.

Den amerikanske akademiker Matthew Barber, en af de førende eksperter i folkemordet på yezidierne, rapporterer, at Peshmerga-ledelsen solgte våbnene til smuglere, som derefter transporterede våbnene over grænsen til Syrien for at sælge dem til Islamisk Stat. Salget blev formidlet af en yezidier fra Kocho, Qasim Simo, som var medlem af KDP’s hemmelige politi i Sinjar.

Peshmergaen trækker sig tilbage uden varsel

I de tidlige timer den 3. august angreb Islamisk Stat Sinjar fra alle retninger. En yezidier fra Tel Ezer, en af de første byer, der blev angrebet, udtalte,  at han så “Daesh invadere fra to retninger med50 lastbiler og forsøgte at omringe folket for at forhindre dem i at flygte til Sinjar-bjerget. De kunne genkendes på grund af dereshelt sorte tøj, deres køretøjer fra den amerikanske hær og saudiarabien, og sorte flag med hvide arabiske ord, der proklamerede, at de var Guds hær.”

I en forbløffende opvisning af forræderi trak den 10.000 mand store peshmerga-styrke sig pludselig tilbage uden varsel, hvilket efterlod yezidierne øjeblikkeligt udsatte og sårbare uden midler til at beskytte sig selv.

Peshmerga-ledelsen, herunder Sarbast Baiperi, “flygtede, før nogen civile flygtede,” udtalte Qasim Shesho.

En kurdisk embedsmand, der udtalte sig på betingelse af anonymitet til Washington Post, erkendte, at tilbagetrækningen var organiseret. 

Han sagde, at Barzanis Peshmerga-styrker havde foretaget en “taktisk tilbagetrækning” fra Sinjar for at tillade civile at forlade landet. Men denne begrundelse for tilbagetrækningen var fuldstændig ulogisk. Peshmergaerne var nødt til at blive og kæmpe for at give yezidi-civile mulighed for at flygte.

Matthew Barber bekræftede også, at Peshmergaen trak sig tilbage “uden at affyre en kugle” i næsten alle tilfælde. Ifølge offentlige og private udtalelser fra Peshmerga-kommandører blev ordren om tilbagetrækning udstedt af KDP-ledelsen i Erbil, tilføjede Barber.

Peshmergaen bedrager yezidierne

Peshmergaen undlod ikke blot at advare yezidierne om det forestående ISIS-angreb, men bedrog dem også ved fejlagtigt at forsikre om, at forstærkninger var på vej.

En yezidier fra Tel Ezer fortalte The Cradle, at om morgenen efter angrebet evakuerede peshmergaen Sinjal i retning af bjerget, men efterlod kun nogle få yezidi-medlemmer af peshmergaen ved checkpointet i udkanten af byen. “Indtil kl. 9 om morgenen ville de ikke tillade nogen at forlade stedet,” forklarede han. 

Ved checkpointet sagde yezidi-peshmergaen: “Masoud Barzanissøn er på vej med en stor hær for at redde dig, så bliv, hvor du er.” Yezidi-peshmergaen “blev også forrådt,” sagde manden.

To hundrede yezidi-krigere, der blev tilbage og ventede på den lovede hjælp, blev overmandet og massakreret af Islamisk Stat.

I landsbyen Sour awa trak peshmergaen sig ikke blot tilbage, men dræbte også tre yezidi-medlemmer af peshmergaen, Eiad Naiv Murad, Youssef Jabal og Ali Jabal, som krævede, at deres kurdiske kommandant efterlod dem våben, så de kunne forsvare landsbyen. Om hændelsen skriver Irak-ekspert Joel Wing:

Da Yezidi Peshmergaen så deres enhed pakke sammen for at tage af sted, fortalte de deres kommandanter, at de blev for at forsvare deres landsbyer og bad om våben. Dette førte til et skænderi, og tre yezidi-peshmergaer blev dræbt … Den kurdiske beslutning tillod Islamisk Stat at omringe de sydlige landsbyer og senere tage resten af distriktet, da de overmandede de let bevæbnede landsbybeboere. 

En slægtning til en af de tre yezidi-mænd, der blev dræbt af peshmergaen – der ønsker at forblive anonym som de fleste af de yezidi-civile, der talte med dette medie – siger til The Cradle, at før kampen brød ud, sagde peshmerga-kommandanten, at han havde ordrer fra den øverste ledelse om ikke at give nogen våben til yezidier.  

Blokering af yezidiernes flugt

I et andet tilfælde forhindrede kurdiske peshmerga-krigere aktivt yezidier i at flygte i sikkerhed på Sinjar-bjerget, hvilket gjorde det muligt for Islamisk Stat -militante at fange over 1.000 af dem.

Salwa Khalaf Rasho, en 16-årig yezidi-pige, afgav vidneudsagn til det britiske parlament om, at da hun og hendes familie forsøgte at flygte til bjerget, “stoppede et checkpoint af Peshmergaer os og blokerede vores vej.”

Da de fandt en anden, længere måde at flygte mod bjerget på, “rettede en konvoj af peshmerga sammen med dens kommandant, Sarbast Baiperi, og hans soldater deres våben mod os og truede os.” De sagde til Salwa og hendes familie: “Ryd af vejen, så Peshmerga-konvojen kan flygte først og nå bjerget.”

Salwa siger, at efter at Peshmerga-konvojen forlod stedet, “brød en bil sammen og blokerede vejen. Derfor sad bilerne fast i en trafikprop. Vi ventede. I løbet af denne tid nåede Islamisk Stat -terrorister os og omringede os.”

Salwa blev gjort til slave og voldtaget i otte måneder af en Islamisk Stat -kommandør, før det lykkedes hende at flygte.

En video af hændelsen viser, at køretøjet, der blokerer den snoede vej til bjerget, ikke var civilt, men et Peshmerga-militærkøretøj. Ismail bekræfter, at peshmergaen bevidst fangede yezidierne ved at blokere vejen:

Peshmergaen satte køretøjet på vejen og sagde, at det var i stykker. Så sagde de til folket, at de skulle vende tilbage. Islamisk Stat stod bag dem og fangede mange mennesker. Min familie var der, men de var i stand til at flygte. Et par af mine fætre var der.

Kurdere i Islamisk Stats rækker

I modsætning til hvad mange tror, indgik kurdiske medlemmer også i Islamisk Stats rækker under angrebet på Sinjar. Som en yezidier fra Sinjar afslører for The Cradle:

De farligste mennesker for yezidier er kurdere. Kurdere boede også i Sinjar, ikke kun arabere. Kurdiske Islamisk Statmedlemmer dræbte mange yezidier i august 2014, ikke kun arabere, især i centrum af Sinjar by.

 En yezidi-mand fra landsbyen Karzark udtalte, at da Islamisk Statangreb tidligt den 3. august, kørte to af hans kurdiske naboer fra hus til hus i en pick-up truck med Islamisk Stat-militante, gennemsøgte huse og fandt yezidier, som de dræbte. Efter at være flygtet til Dohuk opdagede manden senere, at hans kurdiske naboer også var nået til den irakiske kurdiske region. Han rapporterede deres rolle i drabene til de kurdiske myndigheder, men der blev ikke truffet nogen foranstaltninger mod dem.

“Det eneste, vi ønsker, er at få vores hævn over de kurdiske forrædere, der forrådte og torturerede os,” siger han.

En yezidi-mand fra Sinjar fortæller The Cradle: “Først senere fandt vi ud af”, at muslimer fra tre lokale kurdiske stammer havde “sluttet sig til Islamisk Stat -militsen og banet vejen for den.” 

“Mange peshmergaer sympatiserede også med Islamisk Stat,” tilføjer han.

En yezidi-kvinde, der blev interviewet af The Cradle, siger, at hun faktisk var vidne til, at nogle kurdiske peshmergaer sluttede sig til ISIS, mens hun og hendes bror flygtede til fods mod bjerget:

Bag en større bakke så vi tre Peshmerga-køretøjer. Vi kunne se, hvordan peshmergaerne tog deres uniformer af og iførte sig Daeshs [Islamisk Stats] sorte tøj. Jeg var chokeret. Jeg ved ikke, hvor mange Peshmergaer der var. Men der var mange.

For at tilføje troværdighed til denne påstand har en yezidi-aktivist, der har samlet vidnesbyrd fra folkedrabsoverlevende, informeret The Cradle om følgende:

Jeg har over 500 vidnesbyrd, og alle siger det samme. Den kurdiske peshmerga forrådte os. Mange af dem så, hvordan peshmergaen sluttede sig til Islamisk Stat, og mange af dem sagde, at det første skud blev affyret af peshmergaen. Det første drab blev startet af peshmergaen.

Barzani huser Islamisk Statledere

Efter nedslagtningen fandt nogle kurdiske ISIS-medlemmer tilflugt i Barzanis Kurdistan-region. Den fremtrædende kurdiske aktivist Qadir NadirAfsløretat ISIS-ledere boede i Erbil under Barzanis beskyttelse, nød sikre lejligheder og modtog løn fra KDP.

En sådan leder,Freden i Mustafa Qarish, blev senere opdaget bosiddende i Erbil, hvor han støttede Barzanis politiske initiativer. Qarbash var genkendelig for yezidier på grund af et tvinterviewhan gav under angrebet i august 2014, hvor han retfærdiggjorde at tage yezidi-kvinder som sexslaver og opfordrede yezidier til at konvertere til islam eller blive dræbt.

I 2017 blev QarbashDukkede oppå en KDP-finansieret tv-station i Erbil. Han talte til støtte for Barzanis kommende folkeafstemning om kurdisk uafhængighed og beskrev det som et skridt i retning af at etablere en islamisk stat.

Hvad var Barzanis mål?

Både før og under folkemordet i august 2014 fangede, afvæbnede, bedrog og forlod Masoud Barzanis magtfulde peshmergayesidierne.

Peshmergaens forræderi mod yezidierne sikrede, at Islamisk Statvar i stand til at slagte og slavebinde tusindvis af mænd, kvinder og børn, mens de tvang hundredtusinder flere til at flygte fra Sinjar.

Men hvorfor brugte Barzani – som er stærkt støttet af USA og Israel – Peshmergaen til at begå folkedrabet på yezidier i partnerskab med Islamisk Stat? En yezidi-advokat, der talte medThe Cradle,  udtrykte Barzanis motiver klart:

De kurdiske muslimer er ikke indfødte i Sinjar, men de ønsker at tage det. De overtager landet og bygger derefter moskeer, dræber nogle mennesker, kontrollerer landet og forsøger at konvertere folk til islam med magt.

Yezidi-overlevende fra folkemordet vil ikke få nogen retfærdighed, før de, der organiserede folkemordet – Masoud Barzani og KDPs topembedsmænd samt peshmerga-kommandører – bliver stillet til ansvar.

Kilde:

A Cradle Correspondent, 2024: Masoud Barzani: The Butcher of Sinjar. The Cradle, 25. July, 2024.

Oversættelse: Jesper Brandt

Ezidierne NYHEDER