DEM-partiet: Et betydeligt antal kidnappede yazidi-børn befinder sig i Tyrkiet

DEM-partiet: Et betydeligt antal kidnappede yazidi-børn befinder sig i Tyrkiet

Ti år efter folkedrabet på yazidierne i Shengal (Sinjar) er skæbnen for omkring 1.300 børn, der blev bortført på det tidspunkt, stadig uklar. DEM-partiet har antaget, at nogle af de yazidier, der blev kidnappet af Islamisk Stat fra Nordirak i 2014, befinder sig i Tyrkiet.

Ihsan Seylan, medtalsmand for DEM-partiet for børns rettigheder, har på en pressekonference i Ankara sagt: “Det er velkendt, at børn er blandt de grupper, der er mest berørt af krige og konflikter. Tusindvis af børn og kvinder blev bortført i forbindelse med ISIS’ angreb på Shengal den 3. august 2014. Yazidi-børn, der blev kidnappet under folkedrabet, blev tvangsassimileret og tvunget til at glemme deres identitet, deres tro og deres tidligere liv.

Vi ved, at et betydeligt antal af disse børn befinder sig i Tyrkiet. På trods af vores bestræbelser på at afklare sagen har myndighederne ikke gjort noget til dato og har ikke givet svar på antallet af bortførte børn. Internationale ngo’er har offentliggjortoplysninger om det. Ifølge dem er omkring 1.300 børn stadig savnet, men der er ingen nøjagtige tal. Det faktum, at deres opholdssted ikke er blevet afklaret den dag i dag, ti år efter folkedrabet, er sårende. Vi glemmer ikke denne smerte og fortsætter med at kæmpe for at sikre, at børn i Tyrkiet, Kurdistan, Mellemøsten og over hele verden kan vokse op i et sikkert og velkendt miljø.”

Baggrund: Folkedrabet på yazidierne i Shengal

Den 3. august 2014 angreb Islamisk Stat Shengal-regionen i det nordlige Irak med det formål at udslette yazidi-samfundet, som allerede var blevet forfulgt i århundreder. Gennem systematiske massakrer, voldtægt, tortur, fordrivelse, slavebinding af piger og kvinder og tvangsrekruttering af drenge som børnesoldater oplevede yazidierne det, de kalder “Ferman” – det 74. folkedrab i deres historie. Ifølge FN blev mindst 10.000 mennesker dræbt, omkring halvdelen af dem børn. Selv blandt de tusinder, der sultede, døde af tørst eller døde af deres kvæstelser, mens de flygtede til bjergene, var næsten alle børn (93 procent). Islamisk Stat tvang drenge helt ned til syv år til at arbejde som børnesoldater i deres træningslejre. Piger blev voldtaget og gjort seksuelt til slaver, og mere end 400.000 mennesker blev fordrevet fra deres hjem.

Ifølge skøn fra Yazda-organisationen er omkring 2.700 yazidier stadig savnet i dag, herunder omkring 1.300, der var børn på tidspunktet for deres bortførelse. Mange af dem bliver stadig systematisk voldtaget og holdt og solgt som slaver. Derfor repræsenterer dette folkemord i sin form også et kvindedrab. Organisationen Nadia’s Initiative antager, at 300 til 400 piger og drenge under 18 år stadig er i hænderne på Islamisk Stat. Mere end 3.500 yazidier er blevet reddet, herunder 2.000 børn.

Kilde.

Anonymous, 2024: DEM Party: Significant number of kidnapped Yazidi children are in Turkey. ANF-News, 3. August 2024/The Imrali Post “113, p.43.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER TEMA: DEM parti og valget