Omkring 1.300 yazidi-børn er stadig savnet 10 år efter folkedrabet, siger Red Barnet

Omkring 1.300 yazidi-børn er stadig savnet 10 år efter folkedrabet, siger Red Barnet

Skæbnen for omkring 1.300 af Iraks forsvundne yazidi-børn er stadig ukendt 10 år efter Islamisk Stats folkemord, og tusindvis af andre er stadig hjemløse, der bor i telte eller blandt murbrokker i Shengal (Sinjar), siger Red Barnet.

Islamisk Stat i Irak og Syrien (ISIS) dræbte, fangede og fordrev alle de 400.000 yazidier, der boede i Sinjar, den 3. august 2014 i et folkedrab, der ramte børn uforholdsmæssigt hårdt. Omkring 10.000 yazidier blev dræbt eller bortført. Halvdelen af alle de henrettede var børn, ifølge en rapport fra multinationale forskere i tidsskriftet PLoS Medicine.

Næsten alle de (93 %), der til sidst døde på Shengal-bjerget af skader eller mangel på mad og vand, var også børn. Af de omkring 6.400 bortførte yazidier anslås det, at omkring halvdelen var børn, ifølge den yazidi-ledede nonprofitorganisation Nadia’s Initiative. Drenge helt ned til syv år blev sendt til Islamisk Stat-træningslejre, og piger helt ned til ni år blev udsat for voldtægt og seksuelt slaveri, siger en rapport fra Red Barnet.

I dag er omkring 2.700 yazidier stadig savnet, herunder omkring 1.300, der var børn på tidspunktet for deres bortførelse, ifølge skøn fra Yazda, en yazidi-fortalergruppe i Irak. Omkring 300 til 400 af dem, der stadig er savnet, er sandsynligvis stadig under 18 år. Indtil videre er over 3.500 yazidier blevet reddet, herunder 2.000 børn, ifølge Nadias initiativ.

I Shengal er huse og bygninger fortsat ødelagte, og gaderne er fyldt med murbrokker og eksplosive krigsefterladenskaber, hvilket gør det til en af de mest forurenede regioner i Irak med ueksploderet ammunition, ifølge hjælpeorganisationen Humanity & Inclusion. Den konfliktramte infrastruktur begrænser i høj grad adgangen til vand og elektricitet, og der er mangel på skoler og hospitaler til hjemvendte beboere.

Som følge heraf lider mange yazidier af psykiske problemer, hvor børn rapporterer om ensomhed og selvmordstanker, ifølge en rapport fra Red Barnet.

Kilde:

Anonymous, 2024: About 1,300 Yazidi children still missing 10 years after genoside, says Save the Children. ANF-News, 2. August 2024

Oversættelse: Jesper Brandt

Ezidierne NYHEDER