I sidste uge afholdt My Middle East, en svensk nyhedsside, et møde for iværksættere i Divan Hotel, Erbil. Konferencen tiltræk en entusiastisk gruppe af unge kurdere, hovedsagelig bestående af kvinder, der alle var ivrige efter at starte virksomhed i den kurdiske region på trods af en tilbagestående økonomi.
“Der er så mange ideer og så meget energi her,” fortæller Jörgen Lindstöm, som er den svenske ambassadør i Irak. “Mange af jer har en idé, men I skal have viljestyrke til at se det blive realiseret.”
Aurore Belfrage, der er coach for iværksættere og medstifter af det digitale gavekort ” Wrapp, brugte sin tid under konferencen på at coache et entusiastisk publikum. Gennem sin tale inspirerede hun for, hvordan man kan smide hæmningerne og opnå verdensdominans. Hun fortæller, at de unge kurdere” skal tro på, at de kan blive succesfulde, hvis de har de ideer, der skal til for at ryste verden.
Aurore Belfrage talte flydende engelsk, men hendes måde at formulere sig på er én måde man ikke høre blive talt så ofte i Erbil. Hendes måde at tale på er lidt a la i stil med det man identificere som en Sillicon Valley tale, hvor folk siger ting som “der er ingen regler. Du opretter selv en afbrydelse.” Eller ”i denne verden, er der ikke fejl, der er kun vores erfaringer. Du behøver ikke give op, når din idé ikke virker, du skal bare ændre strategi.”
Banu Ali, der er en ung kurdisk kvinde og medarrangør af iværksætter Weekenden i Sulaimani, fortalte om hendes erfaring ved at stifte en sådan begivenhed for første gang i Kurdistan i 2012.
“Vi vidste ikke, at der ville være mange mennesker til at komme og pitche deres ideer. Men vi tog helt fejl,” sagde hun. “Dette er et godt tidspunkt at starte virksomhed i Irak, fordi en masse ideer ikke er realiseret endnu.”
Hendes erfaring fortæller, at mange unge kurdere har ideer til mobiltelefon applikationer.
“De tror, de ikke kan realisere det, fordi de ikke er programmører,” sagde hun. “Men de skal bare finde nogen, der er passioneret omkring teknologi og arbejde med dem i hele udviklingsprocessen.”
Men de unge iværksættere står over for andre væsentlige barriere i Kurdistan.
Penge bliver påpeget som det største problem. Folk tror, at de ikke kan arbejde med en idé, fordi de ikke har venture kapital.”
I Kurdistan er der endnu ikke en kultur for at investere i nystartede virksomheder og teknologi, de fleste investeringer går ind i de traditionelle sektorer som fast ejendom og turisme industrien. Der er ingen “engel-investorer” i Kurdistan, velhavende enkeltpersoner, der stiller kapital og mentorordninger, der støtte unge virksomheder i startfasen.
En anden barriere bliver nævnt af Rejna Alaaldin, der grundlagde sit eget advokatfirma. Hun blev træt af at arbejde for en anden og besluttede sig for at etablere ”Kurdistans Legal Services” i Erbil. Hun støder hurtigt på udfordringer, idet hun havde problemer med at bemande sit unge firma.
“Det har ikke været let at arbejde med nogle af de jurister, især med mænd,” fortalte hun publikummet. “Mellemøstlige mænd ønsker ikke at modtage ordrer fra kvinder, det gælder også de yngre mænd.
Belfrage rundet af ved at opfordrer publikum til at tale om deres virksomheder selv på det tidlige stadie, hvor de fleste mennesker betragter deres planer hemmelige.
“Fortæl, del dine ideer,” fortalte hun til et chokeret publikum. “De vil ikke tage det, fordi det kræver alt for meget arbejde at gøre det til en realitet.”
Kilde: Rudaw.net