ET-ÅRSDAGEN FOR KAMPAGNEN: FRIHED FOR ÖCALAN, EN POLITISK LØSNING PÅ DET KURDISKE SPØRGSMÅL

ET-ÅRSDAGEN FOR KAMPAGNEN: FRIHED FOR ÖCALAN, EN POLITISK LØSNING PÅ DET KURDISKE SPØRGSMÅL

På vegne af den internationale kampagne ‘Frihed for Öcalan, en politisk løsning på det kurdiske spørgsmål’  vil vi gerne opdatere jer om vores kollektive fremskridt i løbet af det sidste år og komme med en dybfølt appel om at fortsætte vores bestræbelser. Kampagnen startede den 10. oktober 2023 i Strasbourg, Frankrig. Denne placering blev valgt bevidst, da byen er hjemsted for Europarådet (CoE) og Komitéen til Forebyggelse af Tortur (CPT), de to institutioner, der har nøglen til at sikre, at Öcalan får sine menneskerettigheder i henhold til folkeretten. 

I det forløbne år har kampagnen opnået en række resultater. Der er skabt en bred vifte af internationale netværk, der involverer advokater, fagforeninger, politikere, aktivister, kunstnere, musikere, kvindeorganisationer, ungdomsgrupper og geografiske regioner, som sammen med millioner af kurdere og deres venner verden over arbejder omkring et fælles mål: en retfærdig og demokratisk politisk løsning på Tyrkiets århundrede gamle kurdiske spørgsmål, ved at gøre det muligt for den kurdiske leder Abdullah Öcalan at deltage i en fornyet dialog. Som følge heraf har vi afholdt mange pressekonferencer, demonstrationer, protester, sit-in-demonstrationer, informationsborde og seminarer for at skabe opmærksomhed om vores sag. 

Sideløbende hermed har vi afholdt internationale globale bogdage, musikalsk optræden og dialogmøder over hele Europa og Kurdistan for at diskutere, hvordan Öcalans ideer kan fungere som en plan for at transformere vores verden mod fred og demokrati. Desuden har tusindvis af mennesker rundt om i verden postet postkort til Imrali Island i et symbolsk forsøg på at bryde hans umenneskelige isolation. Vi har også sendt breve til CPT’s præsident og inspireret andre intellektuelle grupper til at gøre det samme, herunder 69 nobelprismodtagere, som for nylig underskrev et brev, der krævede Abdullah Öcalans løsladelse og en politisk løsning på det kurdiske spørgsmål (se https://www.nudem.dk/48211-2/https://www.nudem.dk/48197-2/https://www.nudem.dk/48193-2/ ). Også en række medlemmer af danske foreninger, fagforeninger, NGO’er, politiske partier samt akademikere, kunstnere og andre fra den danske offentlighed, henvendte sig til CPT for at få taget sagen op.

Vores samlede indsats blev så omfattende, at CPT selv tog det hidtil usete skridt at svare på vores breve og mødes med os. Og den internationale presse offentliggjorde også flere artikler om det kurdiske spørgsmål og den umenneskelige situation over for fanger i Tyrkiet og globalt. Men på trods af alle disse bestræbelser har vi desværre endnu ikke afsluttet isolationen af Kurdistans leder Abdullah Öcalan, som har været ulovligt skjult af den tyrkiske stat i de sidste 3 og et halvt år. Derfor, nu hvor vi nærmer os etårsdagen for kampagnen mellem den 1. og 10. oktober 2024, vil vi gerne udsende en klar opfordring til alle om at gøre endnu mere, da vi tror, at vi er tæt på endelig at bryde igennem den internationale sammensværgelse, der har stået i kø for at nægte Abdullah Öcalan hans stemme i det offentlige rum, og hindre udbredelsen af hans budskab om forsoning i Mellemøsten. 

Vi opfordrer alle til at markere 1 års dagen for kampagnen til at møde op på Christiansborg slotsplads d. 1. Oktober kl. 13.00  for at protestere mod den fortsatte isolation af Abdulla Öcalan og påpege nødvendigheden af at støtte den kurdiske friheds bevægelse i dens bestræbelser på at få skabt forsoning og fred i Mellemøsten.

INFO: Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

Abdullah Öcalan NYHEDER