En dokumentar om overlevende fra det armenske folkemord, der måtte konvertere sig til islam, er skudt i gang i Amed.
Dokumentarfilmen “Det skjulte kors” fortæller historien om armenere i den nordlige Kurdistan-provins Amed (Diyarbakır), der konverterede sig til islam efter folkemordet.
Instruktørerne ser deres film som en opgave i form af en konfrontation med det, alle vidste, men ikke blev talt om.
Folkemordet på armenerne i 1915 i det osmanniske imperium har dræbt omkring halvanden million mennesker. En ikke ubetydelig del af de overlevende konverterede sig til islam. I mange år havde de holdt deres identitet, deres kultur og deres tro skjult. Især i landdistrikter med en overvejende sunnimuslimsk befolkning skiftede armenere deres navn og begyndte at udføre muslimske ritualer.
Altan Sancar og Serhat Temel fortæller til ANF, hvad der motiverede dem til at skrive denne dokumentar.
“Titlen på vores dokumentar opsummerer livet af armenere.
I den første uge af filmen besøgte vi en armensk kvinde i Amed. Hun sagde, at hun ville vise os noget og tog et kors ud af brystet. Det var hendes bedstemors kors, der gik videre til sin mor og til sidst til hende. Så vi fik ideen til titlen “Det skjulte kors”. Det handler ikke kun om korset, det handler om identitet, kultur og tro, der er skjult”, siger Altan Sancar.
Gala i Amed
Galaen for dokumentaren fandt sted i Amed. Flere screeninger er planlagt i Istanbul og andre byer, oplyser Sancar.
“Vores største drøm ville være en gala i Armenien. Der vil også være visninger i Europa. På samme tid forventer vi forestillinger på filmfestivaler. Bagefter vil filmen være frit tilgængelig på internettet.”
Generationstraume
Selvom der er gået mange år efter folkedrabet, er folket i filmen stadig traumatiseret, siger Serhat Temel:
“Faktisk talte vi ikke med den første generation, men med den anden og tredje generation, der ikke selv oplevede folkemordet. Det er tydeligt at se, at traumet ikke er blevet overvundet”.