Af Jesper Brandt
Jina Mahsa Amini og bevægelsen “kvinder, liv og frihed” er vindere af Sakharovprisen for tankefrihed 2023.
Medlemmerne af Europaparlamentet har tildelt Sakharovprisen for tankefrihed 2023 til Jina Mahsa Amini og bevægelsen ”kvinde, liv og frihed” i Iran. Bevægelsen er inspireret af kurderlederen Abdullah Öcalan, for hvem kvindernes kamp for frihed har været helt centralt i den kurdiske frihedsbevægelsen. Öcalan introducerede det kurdiske slogan ”Jin, Jiyan, Azadi”, der betyder ’Kvinde, liv, frihed’.
Prisoverrækkelsen finder sted den 13. december 2023 i Europa-Parlamentets plenarsal i Strasbourg.
Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, annoncerede torsdag d. 19. september årets modtager af prisen i plenarsalen i Strasbourg, idet han erklærede: “Den 16. september markerede vi etårsdagen for mordet på Jina Mahsa Amini i Iran. Europa-Parlamentet er stolte af at kunne stå skulder ved skulder med de modige, som fortsat kæmper for lighed, værdighed og frihed i Iran. Vi står sammen med dem, der, selv fra fængsel, fortsætter med at holde bevægelsen “kvinder, liv og frihed” i live. Ved at vælge dem som modtagere af Sakharovprisen for tankefrihed 2023 husker Parlamentet deres kamp og hædrer fortsat alle dem, der har betalt den ultimative pris for frihed.”
Jina Mahsa Amini var en 22-årig iransk-kurdisk kvinde, der blev offer for de iranske myndigheders brutale undertrykkelse af kvinder. Jina Mahsa Amini blev født den 21. september 1999 i en kurdisk familie i Saqqez, Kurdistan-provinsen, i det nordvestlige Iran. Mens Mahsa var hendes officielle persiske fornavn, var hendes kurdiske navn Jina, og det var det navn, hendes familie brugte. Jina Mahsa gik på Taleghani Girls’ High School i Saqqezog dimitterede i 2018. Da hun døde, var hun netop blevet optaget på universitetet med det formål at blive advokat. Den 13. september 2022 blev Jina Mahsa Amini arresteret af Irans sædelighedspoliti for angiveligt at have overtrådt strenge regler, der pålægger kvinder at dække deres hår, når de viser sig offentligt. Hun blev tortureret i varevognen på vej til politistationen. To timer efter hendes anholdelse blev Jina Mahsa Amini på grund af sædelighedspolitiets brutalitet overført under desperate forhold til Kasra Hospital, hvor hun gik i koma og døde få dage senere.
Hendes død førte til massive protester fra kvinder, der ikke bar deres tørklæder eller klippede deres hår på trods af det iranske regime.
Under sloganet “kvinde, liv, frihed” protesterede demod tildækningsloven og andre diskriminerende love.
Efter det iranske regimes brutale undertrykkelse af disse protester har Europa-Parlamentet gentagne gange fordømt den alvorlige menneskerettighedssituation i landet.
I oktober 2022 opfordrede MEP’erne til sanktioner mod iranske embedsmænd, der er involveret i både Jina Mahsa Aminis død og regimets undertrykkelse, og gav udtryk for deres stærke støtte til den fredelige protestbevægelse i Iran.
I januar 2023 krævede MEP’erne flere sanktioner mod det iranske regime. MEP’erne opfordrede også EU til at sætte Den Islamiske Republiks Revolutionsgarde på sin terrorliste.
Sakharov-prisen for tankefrihed blev for første gang tildelt i 1988 til Nelson Mandela og AnatoliMarchenko. Det giver anerkendelse til enkeltpersoner, grupper og organisationer, der har ydet et fremragende bidrag til at beskytte menneskerettighederne. Flere prismodtagere, herunder Nelson Mandela, vandt videre Nobels Fredspris.
Kurderlederen Abdullah Öcalan, der inspirerede til bevægelsens udvikling, blev kidnappet i 1999 af vestlige efterretningstjenester i Nairobis lufthavn på vej til Sydafrika, hvor han var inviteret af Nelson Mandela. Derefter blev han udleveret til Tyrkiet, der siden har holdt ham ulovligt indespærret i et fængsel på Imrali-øen i Mamarahavet syd for Istanbul.