De seneste dages informationer om, at det tyrkiske militær befinder sig i den syd-kurdiske by Mosul er meget bekymrende for regionen og dens fremtidsperspektiver. Senest har det irakiske styre i Bagdad bedt de tyrkiske styrker om at forlade landet inden for 48 timer, da deres tilstedeværelse på irakisk territorium ikke kan accepteres, og at det bliver anset, som en trussel mod landets sikkerhed, samt deres suverænitet.
Salih Müslim udtalte, at Tyrkiet med deres tilstedeværelse i Mosul ønskede at påvirke regionen i en retning, som passede til deres politik. Müslim: “Hvorfor befinder det tyrkiske militær sig i Mosul, hvad er årsagen? Er målet at påvirke udviklingen i Sengal og Rojava? Intet er klart for nogen som helst, men man har med stor sandsynlighed en plan, som på et eller andet tidspunkt vil komme frem i lyset”. Müslim fremhævede i sin udtalelse, at det undrede ham personligt, at Tyrkiet bare havde valgt at placere sine styrker i et andet land og dermed havde overtrådt deres suverænitet. Dette kan ikke accepteres af nogen som helst understregede Müslim.
I sidste uge krydsede et russisk militærfly det tyrkiske luftrum og det førte til, at det blev nedskudt, da ens suverænitet og grænser var blevet overtrådt. Müslim: “Når det gælder ens egen suverænitet, så er der andre spilleregler, men når det handler om andre kan man godt ændre lidt på reglerne. Denne argumentation holder ingen steder og derfor skal man ligeledes respektere andre landes suverænitet, som man ønsker at ens egen bliver respekteret. Det irakiske styres ønske om, at de tyrkiske styrker skal forlade deres land bliver ligeledes ikke respekteret, men derimod viser man en fuldstændig ligegyldighed.”
Åbenlyst samarbejde med ISIS
Forhåbentlig vil der snarest komme en afklaring på de tyrkiske planer og deres tætte samarbejde med styret i Syd-Kurdistan, fortsatte Müslim. Salih Müslim sagde ligeledes, at Tyrkiet ikke ønsker etablering af en kurdisk stat eller et selvstyreområde i Rojava, og derfor vil man med alle midler prøve at forhindre en sådan udvikling. En sådan forhindring ses bl.a. ved, at man åbenlyst har samarbejdet med ISIS og dermed kæmpet mod de kurdiske guerillastyrker fra YPG og YPJ. Senest har Rusland også fremvist beviser for dette åbenlyse samarbejde.