Det fængslede kvindelige parlamentsmedlem for det venstreorienterede HDP i Tyrkiet, Leyla Güven, indledte den 7. november 2018 en sultestrejke på ubestemt tid. I skrivende stund er der gået over 36 dage, siden hun indledte sultestrejken og hendes helbredsmæssige tilstand forværres dagligt. Med denne erklæring opfordrer vi derfor alle demokratiske kræfter til at agere ansvarligt og kræve af det tyrkiske regime, at det imødekommer Leylas overordnede krav om en fair rettergang for de politiske fanger i Tyrkiet.
Leyla har forklaret, at hun indledte sultestrejken i protest mod den forværrede isolation af den fængslede kurdiske leder, Abdullah Öcalan, samt at hun kræver en fair rettergang for samtlige fængslede politikere i Tyrkiet.
Leyla Güven har været fængslet siden den 31. januar 2018 på grund af hendes kritik af den tyrkiske invasion af det kurdiske område Afrin i det nordlige Syrien. For dét står hun til at få op til 31 år og seks måneders fængsel. Leyla blev ved det seneste parlamentsvalg den 24. juni 2018 valgt som parlamentsmedlem for den kurdiske by Hakkari/Colemerg. Hun er desværre kun én af de mange folkevalgte, der sidder i tyrkiske fængsler.
Leyla har udtalt følgende til offentligheden om baggrunden for hendes sultestrejke: “I dag er isolationspolitikken ikke kun rettet mod Öcalan men mod et helt folk i hans navn. Isolation er en forbrydelse mod menneskeheden. Jeg er en del af dette folk. Jeg indleder en sultestrejke på ubestemt tid i protest mod isolationen af Öcalan. Fra nu af vil jeg ikke forsvare mig selv i retten indtil retsvæsenets ulovlige beslutninger omkring isolationspolitikken får en ende. Om nødvendigt, vil jeg fortsætte denne protest til døden.”
Foreløbige underskrivere:
Søren Søndergaard, MF, Enhedslisten
Mogens Lykketoft, MF, Socialdemokratiet
Pia Olsen Dyhr, MF, Socialistisk Folkeparti
Uffe Elbæk, MF, Alternativet
Pelle Dragsted, MF, Enhedslisten
Christian Juhl, MF, Enhedslisten
Finn Sørensen, MF, Enhedslisten
Jakob Sølvhøj, MF, Enhedslisten
Henning Hyllested, MF, Enhedslisten
Rasmus Nordqvist, MF, Alternativet
Carolina Magdalene Maier, MF, Alternativet
Ulla Sandbæk, MF, Alternativet
Holger K. Nielsen, MF, Socialistisk Folkeparti
Kirsten Normann Andersen, MF, Socialistisk Folkeparti
Trine Torp, MF, Socialistisk Folkeparti
Ibrahim Benli, byrådsmedlem i Herlev Kommune
Serdal Benli, viceborgmester i Gladsaxe Kommune
Kjeld Aakjær, medlem af Kurdisk Forum og Socialdemokratiet
Villo Sigurdsson, medlem af Kurdisk Forum
Britta Britt, Christiania Kultur- og Kunstforening
Globale Seniorer
FN Forbundet
Sugunenthiran Markandu, formand for DSTF (Dansk sammenslutning af tamilske foreninger)
Maja Dueholm, Mellemfolkeligt Samvirke
Gitte Oustrup- Jensen, socialpædagog
Lars Troels Møller, oversætter
Nils Vest, filminstruktør
Carsten Skaarup, pensionist
Listen opdateres løbende
Leyla Güvens blå bog:
Leyla Güven er i dag 54 år med rødder i en kurdisk familie fra Cihanbeyli, som ligger inden for grænserne for provinsbyen Konya. Ved sidste parlamentsvalg den 24. juni 2018 blev Leyla valgt som parlamentsmedlem for den kurdiske by Hakkari for partiet HDP (Folkenes Demokratiske Parti), mens hun var fængslet. Ved parlamentsvalget den 7. juni 2015 blev hun valgt fra byen Urfa.
Før den igangværende fængsling sad Leyla Güven også i fængsel i perioden fra den 24. december 2009 til juli 2014. Denne 5-årige fængsling var et resultat af masseanholdelser af kurdiske politikere under navnet KCK-operation. Først et år efter fængslingen blev hun stillet for en dommer i oktober 2010 og løsladt fire år senere.
Leyla har altid været politisk aktiv og var en af dem, der tilbage 1994 stod for etablering af den lokale afdeling af det pro-kurdiske parti HADEP i den overvejende konservative by Konya. Dette parti blev senere lukket af de tyrkiske myndigheder i 2003. I år 2000 blev Leyla Güven anholdt under en HADEP-demonstration. I 2006 kom hun igen i konflikt med tyrkiske magthavere, da hun valgte at være medunderskriver af en erklæring til støtte for ROJ TV, som blev sendt til den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen. Leyla har også besøgt Danmark et par gange, sidste gang tilbage i 2016, hvor hun bl.a. deltog i Enhedslistens årsmøde i København.