Af Deniz Benli
Den højstående AKP-politiker Bülent Arinc udtalte efter, at Kobanê var befriet fra ISIS, at man ikke skulle glemme Tyrkiets rolle i modstanden. Med denne udtalelse viser Tyrkiet endnu en gang sin dobbeltmoral i det politiske spil. For alle ved hvilke rolle Tyrkiet i virkeligheden har spillet i Kobanê-modstanden. Det var Tyrkiet der gang på sagde, at Kobanë ville falde, og at der ikke gik lang tid inden det skete, men realiteterne er noget andet. Det kurdiske folk og ikke mindst YPG- og YPJ-guerillaerne viste omverdenen, at kurdiske ønske om frihed, fred og demokrati var for stort til, at ISIS kunne besejre dem.
Selvom der åbenlyst var beviser på, at Tyrkiet gjorde alt for at forhindre kurderne i deres modstand i Rojava og Kobanê, så kæmpede kurderne videre og gør det stadig. For nu hvor Kobanê er befriet betyder det ikke, at kurderne kommer til at ligge på den lade side. Nej for kurderne fortsætter til de har opnået sine rettigheder og de ved, at vejen stadig er lang. Det skal dog siges, at sejren i Kobanê selvfølgelig gør, at kurderne bevare deres gejst og motivation for at kæmpe endnu mere. Kobanê er blevet et samlingspunkt for den kurdiske frihedskamp og har været med til at samle partier på tværs af grænserne. Endvidere har kurderne endelig vist verdenen, at man er villig til at kæmpe side om side for at kæmpe for sit folk.
Tyrkiets rolle blev blandt andet fremhævet af det hollandske parti CDA (Kristendemokraterne), hvor der blev udtrykt bekymring for Tyrkiets åbenlyse hjælp til ISIS. CDA-parlamentsmedlem Raymond Knops undrede sig (den 18.01.14 kilde: rojevakurdistan.org.) over, at man fra vestens side ikke handlede på, at der var åbenlyse beviser på, at Tyrkiet havde hjulpet ISIS. Hjælpen er blandt andet sket ved, at transportere våben og logistik over grænsen til ISIS, samt at hjælpe sårede ISIS-medlemmer med at blive behandlet på tyrkiske hospitaler. Endvidere har den tyrkisk/kurdiske nyhedskanal IMC gentagne gange vist billeder af ISIS-medlemmer, som er hjulpet over grænsen for at deltage i kampene mod kurderne.
En anden CDA-parlamentariker Pieter Omtzigt udtalte på daværende tidspunkt, at man var i besiddelse af hemmelige oplysninger og rapporter, som pointerede disse facts om hjælp til ISIS. Oplysningerne havde man tilbage november videreformidlet til den hollandske regering og parlamentet.
Raymond Knops havde henvist oplysningerne til FN’s forsvarsråd og håbede, at de handlede på den meget bekymrende situation. Der stod blandt andet i oplysningerne, at en del af våbentransporten til ISIS gik hemmeligt over den tyrkiskegrænse. Knops: “Som NATO-land kan man ikke acceptere Tyrkiets rolle i denne udvikling, og derfor spørg vi endnu engang hvorfor, at der ikke handles, når nu ved vi alt dette.”
*Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger, som ikke nødvendigvis repræsenterer redaktionens synspunkter.