Af Ibrahim Benli, redaktør for Nudem.dk
Svaret på spørgsmålet om, hvorvidt USA og Vesten overhovedet vil anerkende kurdere i Rojava og deres sikkerhedsstyrker, YPG, som alliancepartner er ikke længere en gåde.
USA’s Udenrigsministeriets talsmand Jen Psaki har i torsdags bekræftet, at de i sidste weekend har haft en direkte kontakt til det pro-kurdiske parti i Syrien, Demokratisk Enhedsparti, PYD.
Psaki har i forbindelse med sin daglige pressebriefing i torsdags oplyst, at USA tidligere har haft kontakt til PYD gennem andre, men i sidste weekend har der været en direkte kontakt til PYD. Psaki har orienteret, at USA ved mødet var repræsenteret ved en ansvarlig fra Udenrigsministeriet og mødet har fundet sted uden for området (Kobanê, Rojava, red.)
USA’s udenrigsministeriets vicetalsmand Marie Harf har idag ligeledes i en pressebriefing oplyst, at de udveksler efterretning med PYD i kampen mod IS.
Allerede i mandags havde Nudem.dk med henvisning til formanden for PYD i Danmark, Saiar Deriki, formidlet, at koalitionsstyrker har indledt et officielt tæt samarbejde med YPG ved at få et medlem af YPG ind på deres kontor, hvor der koordineres luftangreb.
Læs mere om denne tætte alliance her
USA’s og Vestens store dilemma
Kurdernes vellykkede forsvar og kamp i byen Kobanê siden den 15. september har gjort det tydeligt for verdenssamfundet, at kurdiske sikkerhedsstyrker er i stand til at modstå og nedkæmpe IS, der efterhånden udgør en trussel for hele verden.
På trods af denne erkendelse har både USA og vestlige lande som Danmark, der er med i koalitionen mod IS, været tilbageholdende med at alliere sig med Folkets Forsvarsenheder, YPG. Dette skyldes ikke andet end, at hverken USA og vestlige lande ikke vil skyde sig selv i foden. Idet man ikke bare kunne arbejde sammen med nogen, der ellers er opført på landenes terrorlister.
Pentagons talsmand Admiral John Kirby har den 8. oktober udtalt, at luftangrebene mod IS formentlig ikke er tilstrækkelige.
Med denne erkendelse blev det tydeligt og nødvendigt for USA at indlede en tættere alliance med PYD/YPG på trods af, at YPG har relationer til Kurdistans Arbejderparti, PKK, som har stået på USA’s terrorliste siden januar 2004.
Uden tvivl har kampen mod IS i Irak og Syrien givet PKK og YPG en global legitimitet. Efter at PKK sammen med YPG i august 2014 havde evakueret tusindvis af civile ezidier, der ellers blev forfulgt af IS ved Sengal-området, har mange korrespondenter fra vestlige medier været ude at sige, at PKK og YPG ligner alt andet end terrorister.
Spørgsmålet bliver her, hvor længe USA og Vesten kan leve med dette dilemma?